Najaarswandeling 2024 - natuurgebied de Maashorst, Noord-Brabant 

 

Vertrektijd en vervoer

Gezamenlijk vertrek om 9.00 uur vanaf het plein voor het gemeentehuis.
Het vervoer wordt door clubleden met eigen auto’s geregeld.
De afstand is ca. 50 km, meerijden € 7 p.p.  gepast betalen aan de bestuurder

 

Ontvangst en diner bij Eetcafé ‘t Pumpke, Raadhuisplein 7, 5388 GM Nistelrode
Ontvangst om 10 uur met koffie of thee en gebak. 
Na de wandeling gaan we omstreeks 17.30 uur aan tafel voor het 3 gangen keuzediner.
Op het aanmeldingsformulier hebt u kunnen kiezen:

Voorgerecht:
     - Tomatensoep (vega)

     - Soep van de week

Hoofdgerecht:
     -  Saté van de haas 
     -  Zalmfilet met hollandaisesaus
     -  Pompoenlasagne met salade en burrata (vega)
Nagerecht is voor allen hetzelfde: Bastogne parfait met karamelsaus en slagroom


De wandelroutes:
Na de koffie/thee vertrekken de 20 km-lopers vanaf ’t Pumpke voor een wandeling van 10 km voor en 10 km na de pauze.
De 10 km-lopers gaan met auto’s naar de Parkeerplaats aan de Erenakkerstraat 5, 5388 SZ Nistelrode. Vanaf daar is de wandelroute (5 km voor en 5 km na de pauze) uitgezet.

Middagpauze in Natuurcentrum de Maashorst
Bij Natuurcentrum de Maashorst op de Erenakkerstraat 5 in Nistelrode is gelegenheid om binnen of buiten te lunchen. Binnen is een beperkt en bescheiden aanbod van etenswaren en drankjes uit de automaat/koeling.
Buiten zijn voldoende picknickbanken voor de meegenomen lunch.

 

 

Informatie over het gebied

De Maashorst is een gebied dat bestaat uit loof- en naaldbos, stuifduinen, heidevelden, vennen en kleinschalige landbouw. De Slabroekse Bergen liggen in het zuidelijk deel van de Maashorst tussen twee oude akkerdorpen: Hengstheuvel en Slabroek. Opvallend in het gebied is een hoge heuvelrug die ontstaan is door zandverstuiving. De boeren lieten in het verleden hun schapen grazen op de heide. Tevens werden er heiplaggen gestoken als bodembedekking voor het vee in de stallen. Na jaren van overplagging ontstonden er kale plekken in de heide. De wind kreeg vat op het zand en het zand ging stuiven. Om verdere verstuiving tegen te gaan werden er houtwallen geplant met op langere termijn als resultaat een hoge stuifduin met grillig gevormde bomen op de top in feite zijn het de takken van bomen die meegroeiden met de duin.

Een deel van de wandelroute gaat door het begrazingsgebied met Tauros runderen en Exmoor pony’s. In het begrazingsgebied moeten we rekening houden met de grote grazers en de geldende regels naleven zoals afstand houden en de kuddes niet doorkruisen.

Op de route komen we ook langs een aantal panelen met informatie over bewoning en gebruik van het gebied vroeger, we passeren grafheuvels met het graf van De vorst(in) van De Maashorst die leefde tussen 800 en 600 voor onze jaartelling. Een unieke vondst vanwege de rijke inhoud, naast sieraden en toiletgerei zijn ook kledingresten gevonden.

De Kanonsberg ligt noordelijk en is een heidegebied. De naam stamt uit de tijd van Napoleon. Rond 1800 viel Napoleon Nederland binnen via Duitsland. De hoofdverkeersader, om zijn legers van munitie en verdere benodigdheden te voorzien, liep van Nijmegen via Heesch naar ’s-Hertogenbosch. Dit gebied was in die tijd een groot  heidegebied dat door zijn hoge ligging strategisch gezien belangrijk was voor het opstellen van de kanonnen. Van hieruit konden deze een groot deel van de regio bestrijken. De hoogte van ‘t Loo (gebied waar de Kanonsberg in ligt) is 17+ N.A.P.

 

Grafheuvels

Kanonsberg

Runderen

Tauros

 

Info middagpauze lunchplek

Natuurcentrum De Maashorst, gevestigd in een monumentale boerderij, is het start- en informatiepunt voor allerlei natuuractiviteiten en wandelroutes in De Maashorst.

Achter in het Informatiecentrum is een interessante tentoonstelling ‘Bewogen landschap in beweging’ . Deze laat het ontstaan en de (geologische) rijkdom van het gebied zien aan de hand van verschillende thema’s.

In het natuurcentrum of op het terras kun je iets eten en drinken, het is een beperkt en bescheiden aanbod van etenswaren en drankjes uit de automaat/koeling.

Buiten zijn voldoende picknickbanken voor een meegenomen lunch.